Szexpozitív Egyesület

SZEXPOZITÍV
EGYESÜLET

Mit Adhat Neked a Szexuális Önismeret?

avagy önfelfedezés a gyönyör útján

Mit is jelent az, hogy szexuális önismeret? Hogy is kapcsolódik az önismerethez a szexualitás? Miért érdemes belekezdeni? Mit adhat nekünk az, ha már az amúgy is agyonszexualizált világunkban még több hangsúlyt fektetünk rá? Miben változik meg az életünk, ha mélyebb önmegismerésre teszünk szert ezen a téren? Mi az a szuverén szexualitás, és miért fontos azon keresztül kapcsolódnunk önmagunkhoz? Mire számíthatunk, ha belekezdünk egy ilyen jellegű önismereti folyamatba?

ÖNISMERET A GYÖNYÖR ÚTJÁN

Szexológusként sokszor kapunk ilyen és ehhez hasonló kérdéseket. Napjainkban egyre többen nyúlnak a szexualitás témájához, hiszen az emberekben felmerült az igény, hogy megismerjenek egy – évszázadokon keresztül – lefojtott területet az életükben, és hogy válaszokat kapjanak az eddig tisztázatlan kérdésekre, és megtapasztalják a valódi önfelvállalást. Mivel egy elég érzékeny területről beszélünk, ennek eredményeképp még mindig egy ellentéteket és szélsőségeket szülő témáról van szó, így nagyon fontos a kapcsolódó fogalmak megértése és tisztázása.

Felgyorsult világunkkal csak úgy tudunk lépést tartani, ha mi magunk lassulunk le és kezdünk tudatosabbá válni saját érzelmeinkre, gondolatainkra, viselkedésünkre. Szembetűnő, hogy a közösségi médián keresztül csak úgy ömlik ránk a sok önismereti esemény, előadás, elvonulás lehetősége. Ezért lehet már egy képünk és tapasztalatunk arról, hogy mi is az az önismeret.

SZEXUÁLIS ÖNISMERET MINT LÉTÁLLAPOT

Az önismeret egy kiterjedt fogalom, ami magába foglalja a szexuális önismeret, mint specifikus terület fogalmát.

 • A szexuális önismeret egy mélyebb tudatosság és megértés a szexuális vágyainkat, preferenciáinkat, identitásunkat, szükségleteinket illetően.
 • Elősegíti a szexuális szégyen és tabuk gátjainak lebontását, ezáltal a felszabadult jelenlétre, gyönyörre épülő kapcsolatok és szexuális élet kialakítását.
 • Segít megismerni a szexpozitív életstílust, mellyel egy felszabadult, elvárásoktól és szégyentől mentes minőségi életet élhetünk.
 • Támogatja a testtudatosságot, ugyanis testünk megértése és szükségleteinek megismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy egy vággyal teli életet teremtsünk magunknak.
 • Intim és szeretetteljes kapcsolatot alakíthatunk ki a testünkkel, melyre az élettől kapott ajándékként tekintünk, és ennek tükrében megerősíthetjük testpozitív szemléletünket.


Tehát az önismeret célja, hogy tudatosabbá váljunk érzelmeink, gondolataink, értékeink és viselkedésünk tekintetében. Itt kerül képbe a szexualitás. Ahogy már említésre került, az évszázadok során annyi szégyen és tabu tapadt a szexre, hogy a bennünk rejlő erotikus létállapot, a mindent megmozgató szexuális erőforrás háttérbe szorult. Helyette a stressz, a szorongás, félelem és egyéb túlélési ösztönök vették át a hatalmat, elnyomva a bennünk rejlő játékos, önfeledt, gyönyörből létező lényünket. Ahhoz, hogy önismeretre tegyünk szert és az életutunk megértése felé haladjunk, elkerülhetetlen az, hogy a tudatos jelenlét képessége egy felszabadultságból fakadjon, amit a szexuális önismeret elsajátításával lehetséges megteremteni és fenntartani.

LEGNAGYOBB ERŐFORRÁSUNK FELFEDEZÉSE

Miért nem alapvető dolog a tudatos szexualitás készségének megléte életünkben? Felszabadult, kíváncsi, életteli, játékos felfedezőként, erotikus-szexuális lényként születünk mindannyian. Sajnos ezt az önfeledtségünket már gyermekkorban elkezdi a környezetünk lehasítani rólunk. Gondoljunk csak bele hányszor hallottuk ezeket a mondatokat: „Nem szabad!”, „Mit csinálsz?”, „Ne nyúlj hozzá!”, „Maradj csendben!”, stb. Ezeket hallva lassan elkezdtük visszahúzni magunkat a csigaházunkba, és – a társadalmi normákat követve – a megfelelésen keresztül élni az életünket. A magunkkal való intim kapcsolat sérült, ennek következtében nem alakult ki az a biztonságérzetünk, mely az élet minden területén elengedhetetlen, nem beszélve kapcsolati rendszereinkről. Ezért sokszor a külvilágtól, partnerünktől várjuk a megoldást mindenre, hibáztatjuk a környezetünket, mert érezzük, hogy nem azt a felszabadultságot éljük, amire mindenki vágyik.

De hogyan is várhatnánk a külvilágtól a megoldást, ha saját határainkat, valódi vágyainkat nem ismerjük? Ha mégis hagyták a gyermekkorban önfeledten élvezni a világ és önmaguk felfedezését, akkor jött a szexualitásunk felébredésekor keletkezett zavar. Az, amikor nem kaptuk meg a megfelelő válaszokat az erre vonatkozó kérdéseinkre, netán meg is szégyenültünk egy-egy maszturbáció vagy önfelfedezés közbeni „lebukás” során. A szexnegatív társadalom és kultúra, ami napjainkban is körbevesz minket, mindent megtesz, hogy a szexualitás témáját elhallgatva, vagy szélsőséges nézeteket létrehozva negatív, vagy elérhetetlen színben tüntesse fel azt.

A szuverén szexualitásunk megismerésének és megélésének lehetősége eredendő jogunk. A szexuális önismereti folyamatunk során a figyelem magunkra irányul, nem másért, a másiknak való megfelelés érdekében teszünk szert rá, hanem önmagunk megtestesítéséért. Ahogy elkezdjük felismerni és lebontani a visszahúzó negatív berögződéseinket a szexualitásunkkal kapcsolatban, úgy megismerhetjük és felfedezhetjük a pozitív mintáinkat. Ezeket lehetőségünk van felerősíteni és különböző technikákkal fejleszteni, és ezen keresztül új tapasztalatokra szert tenni. Na de milyen eszközök állnak rendelkezésünkre a szexuális önismereti fejlődés során?

A GYÖNYÖR MEGÉLÉSE

A testünk csodálatos kapcsolatot képez a külvilág és a belső világunk között. Ezért óriási szerepet játszik a tudatos szexualitásban maga a test, mint az élettől kapott ajándékunk, melyen keresztül érezhetünk, érzékelhetjük a külvilágból származó információkat, és ez lehet az önkifejezés elsődleges csatornája is. Azon túl, hogy megfelelő elméleti tudást kapunk a szexualitás témakörében, elengedhetetlen, hogy testre irányuló technikákat alkalmazva, tapasztalati úton fejlődjünk – mindezt egyénre szabottan, szuverén módon.

Testorientált módszerek segítségével figyelhetjük és érthetjük meg a szexuális igényeinket, vágyainkat, és tudást szerzünk arra vonatkozólag, hogy hogyan is tudjuk saját tempónkban ezeket megvalósítani, megélni. Mielőtt még belemennénk abba, hogy mit is jelent az, hogy testorientált módszer, fontos tisztázni, hogy általános tévhitnek számít az, hogy a tapasztalatorientált folyamatok során bármiféle szexuális helyzetbe kerülünk a szakemberrel, akinek a vezetését kérjük az önismeret ezen területén. De akkor mi is tartozik a tapasztalatorientált módszerek közé? 

 • Testismertre irányuló gyakorlatokat alkalmazva ismerjük meg valódi identitásunkat, szexuális vágyainkat és igényeinket.
 • A szexualitásunkban való kibontakozáshoz elengedhetetlen, hogy egy ellazult testben éljünk, melyhez ellazító technikákat sajátítunk el. Kapcsolatba kerülünk magunkkal a különböző érintés-, mozgás- és légzésgyakorlatok elsajátításán keresztül. 
 • Határaink ismeretére teszünk szert a tudatos jelenlét állapotának érdekében. 
 • Feltérképezzük, melyek azok az életterületek, ahol túlélési állapotban vagyunk, és amelyek kihatással vannak a szexuális életünkre. 
 • Vágyidentitásunkat és gyönyörkapacitásunkat megismerve elkezdünk kapcsolatba lépni szexuális életenergiánkkal, mely hozzájárul a minőségi kapcsolódáshoz a partnerünkkel és környezetünkkel. 
 • Az érintéseken, mozgáson, egyénre szabott feladatokon keresztül teszünk szert a szexuális önbizalomra, melyet magabiztosan oszthatunk meg partnerünkkel. 

Összefoglalva a tapasztalatorientált módszerek a tiszta kommunikáció, mozgás és érintések, valamint ezáltal önmagunk megértése a testünkön keresztül.

SZEXUALITÁS - AZ ÉLETTŐL KAPOTT AJÁNDÉKUNK

Szexualitásunk a gyönyör megélésének képessége. Nem csak szexünkre van hatással, hanem az életünk minden területére. Ha már szert tettünk egy stabil szexuális önismeretre, nincs más dolgunk, mint ennek gyümölcsét megosztani másokkal, partnerünkkel, környezetünkkel. Birtokába kerülünk egy olyan tudásnak, melynek ajándéka a szégyentől mentes gyönyörteli szex, egy szégyentől mentes gyönyörteli élet megélése. Fontos, hogy az önismereti utunk során képzett, kellő tapasztalattal rendelkező hiteles szakembert válasszunk folyamatunk vezetéséhez.

A Szexpozitív Egyesület elköteleződött abban, hogy olyan szakembereket képezzen (szexuális fejlesztőket, szomatikus szexológusokat, erotikus masszőröket), akiknél szexpozitív szemléletben, elvárásmentesen, biztonságos környezetben, kortárs szemléleten keresztül tehetsz szert a szexualitás tudatos megélésének képességére.

Amennyiben belekezdenél egy gyönyörteli utazásba és érdekel a szexuális önismeret, ajánlom figyelmedbe cikkeinket, Szexpozitív Estjeinket, előadásainkat, workshopjainkat. Illetve weboldalukon további információkat találsz arra vonatkozólag, milyen egyéni vagy csoportos lehetőségek állnak rendelkezésedre a fejlődéshez, csak kattints ide.

erotikus tartalom

Elmúltál már 18 éves?
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmak megtekintésére vonatkozó szabályokat.

FELIRATKOZÁS

Szexpozitív - Hírlevél Feliratkozás