Szexpozitív Egyesület

SZEXPOZITÍV
EGYESÜLET

Miért fontos a Szexpozitív Szemlélet?

avagy a szexnegatív mintákon túl

A szexpozitív szemlélet és életstílus egyre nagyobb teret hódít meg napjainkban, és válik ismertté az emberek számára, melynek elsődleges és alapvető üzenete, hogy a szexualitás jelenségére úgy tekint, mint az emberi természethez közvetlenül hozzátartozó működésre.

Viszont a szexpozitív attitűdről és életmódról olyan tévhitek is keringenek a köztudatban, melyek gyakran félreértéseket szülnek, hiszen hamis képet tüntetnek fel az értelmezésével kapcsolatban – ellenérzést kiváltva azokból, akik nem találkoztak ezzel a fogalommal, és nem ismerik a pontos jelentését és célját.

De mit is jelent a szexpozitív szó, mi is az a szexpozitív szemlélet, és miért is fontos megérteni a valódi üzenetét? Mit nyújthat számunkra, ha elsajátítjuk a legfontosabb nézőpontjait, és beépítjük a szexuális kultúránkba azokat? Hogyan járulhat hozzá a gyönyörképességünk kibontakozásához, támogatva a szexuális önazonosságunkat, erotikus magabiztosságunkat?

SZEXNEGATÍV MÚLTUNK ÁRNYÉKÁBAN

Az utóbbi két évszázad prüdériája, a tabusítás vagy stigmatizálás által elterjedt szexnegatív tévhitek oly mértékben torzították és taszították árnyékba a szexuális vágy természetes módon megszülető formáit, hogy az egy önmagát pusztító folyamatba csapott át. A szexuális elfojtások ellenhatásaként a szexuális forradalom végül a kontrollálhatatlan szabadság megszerzésére és a fékezhetetlen élvezeti törekvések elfogadtatására irányuló harc volt, melynek utóhatásaként szinte ma is úgy tekintünk a szexre, mint egy „egyszerre vesztes és nyertes” játékra – tehát vagy egy uralhatatlan és félelmetes dologra, amelynek teret engedve a függőség és hedonizmus áldozataivá válhatunk, vagy ha korlátozzuk azt – betartva az elvárt normákat -, beleveszünk az örök unalom és kapcsolati börtön egysíkúságába.

SZEXNEGATÍV TÉVHITEK

De mik is azok a tévhitek, melyek tudattalanul is formálják a szexualitásra irányuló nézeteinket? Mik is azok a természetes vágyat megkérdőjelező meggyőződések, elképzelések, melyek leszűkítik az arra irányuló lehetőségeinket? Íme néhány példa a szexnegatív örökségünkre:

 • a szex kötelező, ha kapcsolatban vagy
 • a szex elsődlegesen a szeretet megnyilvánítása a másik felé
 • a szex elsődleges végcélja a szexuális orgazmus
 • az orgazmus egy intenzív kéjérzet, mely a feszültség feloldására szolgál
 • a vágy eredője és célja a másik
 • a szexualitás egy állatias, önző dolog
 • csak két nem létezhet
 • a vonzalom csakis ellentétes nemű személyre irányulhat
 • ha van vágy, annak be is kell teljesülnie
 • a szex természete, hogy kizárólag két ember között valósul meg
 • minden felnőtt vágyik a szexre, ha nem, akkor baj van vele
 • a szex a beteljesüléssel ér véget
 • stb.

A SZEXNEGATÍV ÉLETFORMA HATÁSAI

Annak az örök vágyában, hogy birtokában lehetünk a szexuális hatalmunknak és erőnknek, mert anélkül semmik vagyunk, és annak a félelmében, hogy az ahhoz való hozzáférést bármikor újra elveszíthetjük – az orgazmusra és a gyönyör intenzitására irányuló igényeinket kötelezővé tettük. Az orgazmus a kapcsolatféltésünk meghatározó kelléke lett – önmagunk értékének bizonyításához, férfiasságunk és nőiességünk alapvető definiálásához. A szex a kapcsolati összetartozás igényét kifejező szokássá vált, az intimitás a vágykeltés sürgető eszközévé, az orgazmus pedig az eredményorientáltság és mennyiségi adatok martalékává.

A SZEXNÉZETEK HASADTSÁGA

A szex jelensége egy olyan öntudatvesztésbe került, egy olyan hasadt állapotba, melynek igényei összeférhetetlenek és megvalósíthatatlanok egy húsvér ember számára. Mintha pont annyira kellene ragaszkodunk az élvezethez és a mindent elsöprő szexuális önkifejezéshez, mint amennyire az arra irányuló megbontránkozáshoz és undorhoz is.

Szinte divattá vált a meztelen test, a hivalkodó tekintet – a plakátokon, a pornóban és a közösségi felületeken is a hatalom stigmájaként használják az erotikus vágykeltés eszközeit, de természetesen fenntartva annak biztonságát, hogy egy halandó számára örök elérhetetlenségben maradjanak, mert másképp az illúzió porba hullana.

A hétköznapi életben és a párkapcsolatokban viszont az előzőekben leírtak ellentéteként kötelezővé tettük azt, hogy megmutassuk és bizonyítsuk szexuális feddhetetlenségünket, a csakis és kizárólag a partnerünkre irányuló vágyigényünket, az elvárt és megkérdőjelezhetetlen normákat fenntartó görcsös törekvéseinket, miközben a szeretői kapcsolatokra és a szexipar által gyártott vizuális és fizikai termékekre felfoghatatlan mértékű érdeklődés mutatkozik.

SZEXPOZITÍV SZEMLÉLET – HOL A KÖZÉPÚT?

Az évszázadra visszanyúló kibillenések helyrehozásához hatalmas tolerancia és elfogadás kell. A szexpozitív szemlélet abban nyújt segítséget, hogy megértsük azokat a sémákat, melyek ellentétes hatást gyakorolva próbálják szétcincálni természetes szexuális öntudatunkat és eredendő törekvéseinket. De melyek azok a szexpozitív nézetek, melyek kivezetnek minket a szexuális frusztrációk, megfelelések és az örök elvárások megvalósíthatatlanságából fakadó megszégyenítettség világából? Mik azok a támpontok, amelyek az elfogadásról, ítéletmentességről, az önazonos szexuális értékek támogatásáról szólnak? Mik azok az alapvetések, melyek által a kapcsolódásaink megfelelő alapokra helyeződnek, és amelyek tisztelik az emberi lét egyediségét és különbözőségeit?

 • a szexualitás, mint fogalom, mindenkinek mást jelent, más értéket lát benne
 • a gyönyör megnyilvánulása természetes emberi életjelenségünk
 • a szexuális szükségletek, igények kifejezése és felvállalása az önszeretet megnyilvánulásának fontos formái
 • a szexualitásban minden rendben lévő, ami a felek kölcsönös beleegyezésén és konszenzusán alapul
 • minden embernek van szabad választása a szexualitására nézve
 • a „nemet mondás” az ember saját határainak kifejezése, és nem a másik elutasítása
 • a szexualitás nem egy teljesen kifejlődött adottság, ami a fizikai felnövéssel jár, hanem egy fejleszthető lehetőség
 • a maszturbáció egyfajta minőségi kapcsolódás, melynek alapja az öngondoskodás
 • a testi adottságok vagy kinézet nem a szexuális adottság meghatározója és oka
 • a felek közötti őszinte kommunikáció nem „a nem összeillés” bizonyítéka, hanem a felnőtt emberi együttműködésre törekvés egyik hatékony eszköze
 • a szexuális kultúra gondozása és terjesztése a felnőtt emberi felelősségvállalás kifejezésének egyik módja
 • a meztelenség lehetőség a testben való könnyed felszabadultságra és az egyén eredendő természetének a megélésére
 • a szexualitás tudatos táplálása és fejlesztése pozitív hatást gyakorolhat egyéb más életterületekre is
 • mások szexuális identitására, orientációjára és szokásaira irányuló elfogadás és ítéletmentesség az emberi szabadság felé megmutatkozó tiszteletadás, valamint az érzelmi érettség egyik jele


Ha úgy érzed, számodra is fontosak ezek az értékek, és szeretnél többet megtudni a szexpozitív életmód kereteiről, akkor érdemes kitölteni az egyesület Te is Szexpozitív Vagy? című kérdőívét, mely által közelebb kerülhetsz annak megértéséhez, hogy hogyan válhatsz tudatos és magabiztos szexuális lénnyé, elkötelezetten hozzájárulva az emberi fejlődéshez.

Ha pedig szeretnél még cikkeket olvasni tudatos szexualitás és szexuális önismeret témában, illetve bővebben tájékozódni a szexpozitív szemléletről, kövesd nyomon a blogcikkjeimet, videóimat ide kattintva.

erotikus tartalom

Elmúltál már 18 éves?
A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmak megtekintésére vonatkozó szabályokat.

FELIRATKOZÁS

Szexpozitív - Hírlevél Feliratkozás